Dagboek NWC 1 op trainingskamp

04-01-2018
NWC 1 verbleef enkele dagen in het Spaanse La Cala de Mijas (nabij Málaga) voor het jaarlijkse trainingskamp. Via deze site werd een dagboek bijgehouden, welke hieronder is terug te lezen.
Dag 5 (zondag 7 januari)
Al vroeg in de ochtend checkte het hele gezelschap uit in het hotel. Aangezien de terugvlucht vanaf Malaga Airport pas in de avonduren stond gepland werd ervoor gekozen om de dag in het 30 kilometer verderop gelegen Malaga door te brengen. Ondanks dat de Spanjaarden de dag van tevoren uitgebreid feest hadden gevoerd (het feest van de 7 wijzen uit het oosten) en het druilerige weer, was het behoorlijk druk in het centrum van deze mooie stad.
 
Aangezien het cultuurhistorisch besef van de groep voor verbetering vatbaar is, getuige de onbekendheid met de 7 rovers van Alibaba eerder deze trip, had de staf een wandeltocht langs een aantal bezienswaardigheden uitgezet voor de spelers. Een zeer snel scannend vermogen van de spelers maakte het mogelijk dat iedereen vervolgens nog een extra activiteit vastplakte aan het programma. Een aantal personen ging golfen in de nabijheid van de luchthaven, een aantal bracht een bezoek aan het gesloten voetbalstadion van Malaga en een aantal ging een goed groepsgesprek aan op een lokaal terras.
 
Na een perfect verlopen terugreis landde het team laat op de avond op de luchthaven van Brussels Airport.
Tijdens de terugreis per bus naar Asten maakte hoofdtrainer Roel Nabuurs de overall-winnaar van het
spellenprogramma bekend. Tom van Bussel ging met deze eer strijken. Uiteindelijk bleek het verschil in overschrijden van de hoogte van de vangnetten op de afsluitende training een dag eerder de doorslag te hebben geven.
 
NWC 1 kan terugzien op wederom een zeer geslaagd trainingskamp. De start van de voorbereiding op de tweede seizoenshelft is gemaakt. Op zondag 28 januari a.s. wordt de competitie hervat met een uitwedstrijd tegen RKSV Heeze.  

Dag 4 (zaterdag 6 januari)
Een oefenwedstrijd en een spellenavond op één en dezelfde dag in deze fase van de voorbereiding blijkt toch erg vermoeiend te zijn. Een aantal spelers kwam dan ook met zware benen naar het ontbijt. Gelukkig doet vers brood dan wonderen.
 
De staf had vervolgens heel inventief een aantal buitenspellen bedacht. Voor het eerst bleef de zon verscholen achter wolken, maar niemand die daar om maalde. Het ging immers ergens om. Gedurende het gehele trainingskamp kunnen de spelers punten scoren met spellen met als doel een fel begeerde hoofdprijs. Fanatiek werd er dan ook gestreden op het strand en het paviljoen van het hotel. Helaas was nog niet iedereen even scherp. Trainingskamp-debutant Sam Ockers slaagde erin een bal zover af te laten dwalen dat deze in de zee verdween. Een ultieme poging van zijn teammaat Ruud Leenen ten spijt was hier geen redden meer aan. De groep ging dan ook gedompeld in rouw naar de lunch.
 
In de middag stond er een lichte uitlooptraining op het programma. Het zomerse zonnetje was weer teruggekeerd. De staf begon met een uitgebreide sessie core stability. De training werd voortgezet met afwerkvormen op het doel. Een kleine tekortkoming in de organisatie van het trainingskamp bleken de vangnetten achter het doel te zijn. Deze waren helaas slechts een meter of 10 hoog. Maar ook hier geldt weer dat je een kleinigheidje altijd houdt.
 
De zaterdagavond is in de loop van de jaren een vaste stapavond geworden. De spelers, staf en sponsoren vertoefden in een lokale horecagelegenheid. Dat het een energieke groep betreft, werd nogmaals duidelijk. Ondanks de spellen in de ochtenduren en de training in de middag organiseerde de groep zelf nog een extra binnenactiviteit. De tot jury gebombardeerde hoofdtrainer Roel Nabuurs en verzorger Werner Rossou kroonden uiteindelijk de eerder op de dag zo ongelukkige Sam Ockers tot terechte winnaar. Met een kleine voorsprong op Jowie van Heugten kwam hij als eerste over de finish. Om 24:00 uur was de zaterdag teneinde.    
 
Dag 3 (vrijdag 5 januari)
Daar waar de spelers een dag eerder op de proef werden gesteld om te gaan met scheidsrechterlijke dwalingen bezorgde de organisatie van de quiz van gisterenavond anderen uit het gezelschap een onrustige nacht. De jeugd van tegenwoordig is blijkbaar van mening dat Alibaba 40 rovers om zich heen had. Dit terwijl toch algemeen bekend is dat het Alibaba en de 7 rovers is. Jammer .... 
 
Ter voorbereiding op de oefenwedstrijd tegen DFS Opheusden later op de dag maakten de spelers en de staf een mooie en lange wandeling over het strand onder wederom zeer zomerse omstandigheden. Dat de sfeer in de groep fantastisch goed is, bleek ook nu weer. In elke willekeurige samenstelling deelden de spelers hun ervaringen met elkaar.
 
Een ander deel van het reisgezelschap vertoefde in het mondaine Marbella. Daar strijkt jaarlijks de jetset uit de hele wereld neer voor een overwintering. Helaas moest worden geconstateerd dat personen met een all-inclusive armbandje van een hotel niet serieus worden genomen bij het aanschouwen van de miljoenen-jachten in de haven van het stadje.
 
Na de lunch stond dan de eerste wedstrijd van het jaar op het programma. Tegenstander was DFS Opheusden uit het midden van het land (regio Ede/Wageningen/Nijmegen). De groep reisde per touringcar naar een sportaccommodatie een kilometer of 15 verderop. De accommodatie vertoonde enig gelijkenis met die van het Portugese Braga. Gigantische rotswanden zorgden voor een heel bijzonder decor.
 
Trainer Roel Nabuurs gaf alle fitte spelers ruime speeltijd. In het eerste deel van de wedstrijd bood NWC prima tegenstand. Dat de zaterdaghoofdklasser voetbaltechnisch bovenliggend was, kwam uiteraard niet als een verrassing. Maar toch hield het zeer compact spelende NWC prima stand. In de hele eerste helft kon de tegenstander maar één echte kans creëren. Net voor de rust had Merijn van Brussel zelfs de kans om de Astenaren op voorsprong te zetten, maar zijn schot kon nog net door de keeper van DFS Opheusden worden gepareerd. Zo gingen beide teams met een 0-0 naar de thee.
 
In de tweede helft was het beeld van de wedstrijd niet veel anders. In de 55e minuut kwam dan toch de 1-0 voor DFS Opheusden op het scorebord. In een duel in het strafschopgebied zag de scheidsrechter een overtreding en legde hij de bal op de stip. De penalty die daarop volgde werd feilloos benut. NWC toonde vervolgens karakter. Ondanks het niveauverschil kwam het steeds beter in de wedstrijd. Met heel hard werken werd gepoogd druk te zetten op de tegenstander. Een kwartier voor tijd volgde de beloning voor de vele inspanningen. Na goed doorzetten van Jeroen van Deursen kwam de bal in een kluts voor het doel terecht. Douwe Hurkmans was het meest alert en zorgde voor de gelijkmaker. In de fase die daarop volgde kwam NWC niet echt meer in de problemen. Uiteindelijk kwamen de spelers met een prima en verdienstelijke 1-1 van het veld. Moe maar voldaan ging iedereen terug naar het hotel voor een warme douche.
 
In de avonduren stond wederom een spelactiviteit op het programma. Bij het ter perse gaan van dit bericht was nog niet bekend hoeveel rovers Alibaba vandaag had.

Dag 2 (donderdag 4 januari)
Ondanks de vermoeiende eerste dag van het trainingskamp verscheen het merendeel van de spelers fris en fruitig aan het ontbijt. De ene speler iets frisser en fruitiger dan de ander, maar dat is een normaal verschijnsel in zo'n grote groep. Zeker als kan worden geconstateerd dat de gemiddelde leeftijd nog nooit zo jong is geweest als in deze editie van het trainingskamp. Kloek Stefan moet dan ook alle zeilen bijzetten om zijn kinderen wegwijs te maken.
 
In de ochtend kon een training worden afgewerkt onder een stralend zonnetje. Dit keer was de locatie een prima kunstgrasveld van de lokale voetbalvereniging. Bijzonder was dat een televisiestation opnamen kwam maken van het Astense bezoek aan de Spaanse Costa del Sol. Een mooie gelegenheid voor de nieuwelingen in het gezelschap om ervaring op te doen met de media. Zo stond Sam Ockers in vloeiend Spaans de pers te woord. Omdat het Spaans van de rest van de groep helaas minder vloeiend is, zal niemand ooit te weten komen wat Sam heeft verteld.
 
Na afloop van de training kon de vuile kleding worden gewassen. Maar anders dan te doen gebruikelijk waren er weliswaar faciliteiten voor het wassen maar moesten de uitvoerende werkzaamheden zelf worden verricht. Een niet nader te noemen persoon werd hiermee belast. Nadat de machine enige tijd had gedraaid kwam bij hem de lumineuze gedachte op dat het toch wel lang duurde voordat er water werd toegevoegd aan het wasproces. Uit nader onderzoek bleek toen al gauw dat "dryer" en "cleaner" in het Engels niet dezelfde betekenis hebben. Uiteindelijk bracht Huib de was schoon en droog mee terug. 
 
Waren de weergoden in de ochtenduren het reisgezelschap al goedgezind, in de middaguren werden alle verwachtingen overtroffen. Een zomerse zon van ruim 20 graden zorgde ervoor dat de omstandigheden voor de strandspellen uitmuntend waren. Onder toeziend oog van de staf en de sponsoren kuurden de spelers zich uit in potjes voetvolley en strandtennis. Tijdens deze spellen werd hen ook proefondervindelijk geleerd om te gaan met scheidsrechtelijke dwalingen. 
 
Morgen staat de oefenwedstrijd tegen zaterdag-hoofdklasser DFS Opheusden op het programma. Een volstrekt onbekende tegenstander. Bezien vanuit een spreekwoordelijk half vol glas kan in ieder geval worden gesteld dat van deze tegenstander nog nooit werd verloren.  


Dag 1 (woensdag 3 januari)
Voor het negende achtereenvolgende jaar reisde NWC 1 af naar een warm en zonnig oord voor een trainingskamp ter voorbereiding op de hervatting van de competitie. Ditmaal is het gezelschap neergestreken in La Cala de Mijas in het zuidoosten van Spanje. In de tweede seizoenshelft zal het team van hoofdtrainer Roel Nabuurs de rug moeten rechten om ervoor te zorgen dat het verblijf in de tweede klasse kan worden verlengd.
 
Dat er niets aan het toeval werd overgelaten blijkt al uit het feit dat een zestal sponsoren een dag eerder naar Spanje afreisde om de komst van de selectie voor te bereiden. De groep zelf vertrok vanmorgen in alle vroegte vanaf het eigen sportpark naar de luchthaven van Brussel. Na een zeer voorspoedig verlopen busreis en een stormachtig vertrek vanaf de luchthaven landde het gezelschap rond het middaguur in Málaga. Het laatste stukje van de reis werd met een luxe touringcar overbrugd, al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat de touringcar bij aankomst in het hotel iets minder luxe was dan voor vertrek. Bij het terugsteken van de bus tikte de chauffeur een hoog uitstekend verkeersbord aan als gevolg waarvan een ruit naar de spreekwoordelijke Filistijnen ging. Een kleinigheidje houd je altijd, zullen we maar zeggen.
 
De staf had een zeer goed gevuld dagprogramma samengesteld. In de vroege middag speelden spelers en staf een aantal varianten van tafeltennis tegen elkaar. Aangezien in het hotel alleen maar vierkante restauranttafels aanwezig waren duurde het even voordat het iedereen duidelijk was dat twee aaneengeschakelde vierkante tafels toch echt zorgen voor een rechthoekig geheel, oftewel een tafeltennistafel. Wat betreft het creëren van ruimtelijk inzicht liggen hier nog uitdagingen.
 
Onder een mooi voorjaarszonnetje ondergingen de spelers vervolgens de eerste veldtraining van het nieuwe jaar op een kunstgrasveld in de nabijheid van het hotel. Opmerkelijk daarbij was dat de temperatuur aan het begin van de training ongeveer 15 graden warmer was dan aan het eind van diezelfde training. Niet iedereen had hiermee rekening gehouden. Ook hiervoor geldt dat je een kleinigheidje altijd blijft houden.
 
Omdat de veldtraining pas om 19:30 uur eindigde en daarna nog een maaltijd werd genuttigd was er verder geen avondprogramma meer gepland. Behalve dan dat er een tweetal rode draadspellen wordt gespeeld gedurende het gehele trainingskamp. Eén daarvan is uitgezet door de hoofdtrainer (het doorgeven van een golfbal aan een ander met als doel om die bal niet in bezit te hebben aan het eind van de reis), de ander door een paar spelers (het zoeken van foto's naar look-a-likes van ieder afzonderlijke speler). Met name de zoektocht naar gelijkend beeldmateriaal leverde fraaie eerste resultaten op. De jury die uiteindelijk de puntenwaardering zal moeten toekennen heeft hier een zware taak. Gelukkig is die in zeer bekwame en deskundige handen, met de kanttekening dat iedereen beïnvloedbaar is.  

Een up-to-date fotoalbum is te vinden op Facebook. Klik hier!